Dasinsaat.com

Marmara’nın Gözdesi Sakarya

Marmara’nın Gözdesi Sakarya turistik yerler,  Gezi,  Tatil yerleri

 

img: Sdas Dasbil.com
img: Sdas Dasbil.com

Marmara’nın Gözdesi Sakarya, Sakarya’nın oldukça bol ve güçlü akarsu kaynakları olması neticesinde doğal olarak şelaleleri de boldur.  Bunların başta geleni  Doğançay (Maksudiye) şelaleleridir.

Doğançay Beldesi Adapazarı-Geyve yolu üzerindedir.  Doğançay’dan doğuya dönülerek Maksudiye Köyü’ne varılır. Şelaleler Maksudiye Köyü sınırları içindedir.  Dere üzerinde art arda beş ayrı şelale oluşmuştur.

Şelalelerin ve derenin bu kısmının içinden aktığı vadi oldukça dik yamaçlara sahip. Ancak hemen aşağı kısımlarda piknik yapmak için

elverişli alanlar ve trekking parkurları vardır.

Bir diğer şelale Maden Deresi üzerinde ve Maden Deresi Mesiresi hemen doğu istikametindeki üst yamaçlarındadır. Bu şelalenin oluşumu maden ocakları için su almak amacıyla dere önüne set çekilmesi suretiyle olmuştur.

Sakarya Nehri

Marmara’nın Gözdesi Sakarya

Sakarya Nehri’nin Sakarya İl sınırlarına girişini takiben izlediği yol, iklimin de kendisine sağladığı avantajlarla seyrine doyulmaz görüntüler sergiler ve Karadeniz’e biran önce kavuşma arzusuyla, coşkuyla akar.

Geyve Boğazı boyunca uzanan nehri, bir yandan demiryolu, bir yandan da karayolu izlemektedir.

Özellikle yeşilin her tonunun hakim olduğu bu kesim, nehir ile güzel bir uyum oluşturmaktadır.

Yol boyunca hemen nehrin kenarında bulunan dinlenme tesisleri, kır gazinoları

seyahat edenler için eşsiz bir dinlenme fırsatı sunmaktadır.

Sakarya kentparkı 360 olarak gezmek için  tıklayın

Sakarya Nehri’nin 720 km süren yolculuğunun son noktası Karasu İlçesinin Yenimahalle semtidir. Burada bulunan çay bahçeleri, balık lokantaları ağırladığı misafirlerine bu güzelliğe tanıklık etme fırsatını vermektedir.

Aygır Deresi

Sapanca Gölü’ne dökülen yüksek debili, coşkulu derelerden birisidir.  Derenin çevresinin doğa gezilerine uygun olması ve İstanbul’dan 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşılması;

Aygır Deresi’ni özellikle hafta sonları İstanbullu doğa severlerin başlıca uğrak yeri haline getirmektedir.

Dere boyunca devam eden yürüyüş parkuru, kanyon içinde devam etmektedir.

Kanyon içinde bulunan iki şelalenin görüntü güzelliği ve şelalelerin altındaki gölcüklerde yüzme imkanının bulunması tatilciler için burayı vazgeçilmez kılmaktadır. Derede alabalık avlamak da mümkündür.

Doğançay

İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde tatilcilerin uğrak yeri olan Doğançay muhteşem bir çağlayan göle sahiptir. Özellikle hafta sonları çevre illerden doğa yürüyüşü ve kamp yapmak maksadıyla gelen ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunmaktadır.

Sahip olduğu oldukça zorlu yürüyüş parkuru orman içinde başlayıp dere yatağında devam etmektedir. Dere yatağındaki bu zorlu yürüyüşün sonunda çağlayan kenarında yemek yeme ve köy kahvesinde çay içme olanağı bulunmaktadır.

Nasıl ulaşılır?

Doğançay’a ulaşım Bilecik yolundan Doğançay sapağına dönülerek sağlanmaktadır.

Maden Deresi

Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca
Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca

 

Maden Deresi, Hendek ilçesinin kuzeyinden, Çaltepe’den doğal olarak 30 km bir yol kat ettikten sonra Kocaali’nin batısından Karadeniz’e ulaşmaktadır.

Oldukça sık bir ormanlık alan içerisinde derince bir vadinin içinde akan derenin sağ ve sol kıyılarında kayın, kestane ve çınar ağaçları arasında bulunan patikalar, yürüyüş için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Patikayı takiben kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişlerinin bulunduğu bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır.

Alabalık ve sazan balığının bulunduğu derede olta balıkçılığı da yapılmaktadır.

Nasıl ulaşılır?

Karasu’dan Kocaali köyüne giderken Küçük Karasu köyündeki tabelaları izleyerek ulaşabilirsiniz.

Sapanca Gölü’nün bir ayağı olan Çark Suyu, kenarındaki Çark Mesire, içindeki hayvanat bahçesi ve yeme içme tesisleriyle Adapazarı’nın en yüksek talep gören yerlerinden biridir.

İstanbul Dere

Sapanca bölgesinde orman içinden geçen şelaleler eşliğinde bir yürüyüş parkuruna sahip olan İstanbul Deresi her mevsimde tatilcilerin ziyaretine müsaittir.

Dere içinden ve dere kenarından devam eden yürüyüş parkuru çevresinde bulunan kestane ve kayın ağaçları burada yapılan gezileri daha güzel kılmaktadır.

Dere boyunca karşılaşılan küçük şelaleler, dere kenarında dizilen kestane ve kayın ağaçları ve suda bulunan benekli alabalıklar birleşerek bir doğa harikasını oluşturmakta ve burayı tatilcilerin vazgeçilmez mekanı haline getirmektedir.

Yanıkdere
Sapanca gölüne dökülen derelerden biri olan Yanık Dere, aynı zamanda oldukça renkli bir yürüyüş parkuruna sahiptir. Parkurun başlangıcı Sapanca merkezine 7 km uzaklıkta olup Mahmudiye ve Maşukiye’nin tam ortasında bulunmaktadır.

Doğaseverlerin hafta sonları yürüyüş parkuru olarak değerlendirdiği bölge, orman içerisinde ilerleyen bir patikayla başlayıp dere yatağına bağlanmaktadır.

Minik şelaleleri, doğal havuzları ve yer yer zorlu kaya tırmanışlarıyla diğer yürüyüş parkurlarından ayrılır. Hafta sonları doğanın güzelliklerini ve heyecanını doya doya yaşamak isteyenler için vazgeçilmez bir ortam sunmaktadır.

Mahmudiye Deresi

Samanlı Dağları’ndan gelen kar suları ve mevsim yağmurları ile beslenen Mahmudiye Deresi, yeşilliklerle bezeli tabii güzellikler içerisinde akarak Sapanca Gölü’ne dökülür.

Dere boyu özellikle hafta sonları yürüyüş yapmak için gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Akçay
Adapazarı Eskişehir yolu üzerindeki Akçay Deresi boyunca alabalık üretme çiftlikleri ve lokantaları mevcuttur. Bölge özellikle yaz aylarının kavurucu sıcağından kaçıp serinlemek isteyenlere eşsiz bir ortam sunmaktadır.

Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca
Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca

Denizler

Sakarya’da Karadeniz’e çabucak ulaşır, ister kısa ister uzun bir tatil yapar, sıcak güneş altında serin bir denizin tadını çıkarırsınız.

60 km uzunluğunda kumsalı ile Karadeniz kıyılarında ağırlanacak ve pırıl pırıl bir denize ulaşmak için bugüne kadar yüzlerce kilometre gitmek zorunda kalmış olmanıza şaşıracaksınız.

Karasu
20 km uzunluğunda geniş bir kumsala sahip olan Karasu sahili romatizmal rahatsızlıklara iyi gelen ince taneli kumu ve temiz suyu ile doğal bir plajdır.

Özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi almakta olan ilçede, pansiyon ve oteller bulunmaktadır.

Sahil hattı boyunca yeme-içme tesisleri, müzikli eğlence yerleri ile yaz akşamları oldukça hareketli geçmektedir.

Kocaali
Karasu’ya 16 km uzaklıkta bulunan Kocaali İlçesi şifalı kumu, doğal plajı, kolay ulaşımı ve eşsiz bir sahile sahiptir. İlçe özellikle ikinci konutlarıyla il turizmine katkı sağlamaktadır.

İmg: Sdas dasbil.com
Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca

Göller

Sadece Sakarya’da başka bir coğrafyada bulamayacağınız güzellikte kuşlar ve su çiçeklerinin bulunduğu gölde gün boyunca bir sal üstünde sessizce oturup ömrünüzü uzatırsınız.
Sakarya göllerinde yüzebilir, su sporları yapabilir, dinlenebilir, dilerseniz tatile gelir,  dilerseniz geçerken de uğrayabilir ve tertemiz suyun tadını çıkarabilirsiniz. Huzuru, doğada olmayı hissedersiniz.
Sapanca Gölü
Adını kıyısında kurulan ilçeden alan Sapanca gölü, son yıllarda kaydedilen gelişmelerle ülke turizminin gözde yerlerinden biri olmuştur.
Özellikle İstanbul ve İzmit’ten kolaylıkla ulaşılan Sapanca, günlük turlar için de ideal bir yer konumundadır. İklimi, gölü ve eşsiz doğal güzellikleriyle Sapanca önemli bir gezi ve dinlenme alanıdır.
Sapanca Gölü özellikle yaz aylarında Adapazarı ve civar halkı için büyük bir mesire yeridir.  Ziyaretçiler nemli iklimin bunaltıcı etkisinden Sapanca Gölü’nde serinleyerek kurtulur.
Sapanca gölü su sporları açısından da oldukça elverişlidir. Yüzme, su kayağı, rüzgar sörfü, yelken, kürek gibi su sporları yapılabilmektedir.
Ulaşım, yerleşim, tesisleşme ve sunduğu çeşitli turizm seçenekleriyle Sapanca Gölü, ilin turizm potansiyeli en yüksek olan gölü ve mekanı konumundadır.Nasıl ulaşılır?
TEM otoyolundan gelindiğinde Sapanca çıkışından Sapanca gölüne ulaşılır.

Poyrazlar Gölü

Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca
Marmara’nın Gözdesi Sakarya Sapanca

Sahil uzunluğu 2400 metre olan gölün çevresi 1993 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmiştir.

Göl kıyısında Orman Müdürlüğü tarafından günübirlik piknik alanı olarak ayrılmış saha mevcuttur.

Yürüyüş ve bisiklet parkurlarına da sahip olan Poyrazlar Gölü, bozulmamış doğasıyla, çevre illerden gelen ziyaretçilerine günübirlik dinlenme fırsatı sunmaktadır.

Poyrazlar Gölüne Nasıl ulaşılır?

Adapazarı-Karasu yolunun 10. kilometresinde Poyrazlar Gölü tabelası karşınıza çıkacaktır.Taşkısığı (Çaltıcak) Gölü
Poyrazlar gölü’nün 15 km kadar kuzeybatısında, Göktepe’nin kuzeyinde, 3 km aralıkla iki küçük göl vardır. Bunlardan batıdaki göle Taşkısığı Gölü denir. Göl dipten kaynayan sularla beslenir, kışın genişleyip yazın çekilmektedir.

Yüzölçümü 90 hektar olan gölün güney kıyıları daha derin, kuzey kıyıları ise sazlık ve bataklıktır. Gölün tatlı olan suyunda sazan, kerevit ve tatlı su balıkları yaşamakta ve olta balıkçılığı yapılmaktadır.

Marmara’nın Gözdesi Sakarya
Marmara’nın Gözdesi Sakarya

Büyük Akgöl
Kıyısında piknik ve kamp yapılabilen gölde balık avcılığı da yapılmaktadır.

Gölde her çeşit tatlı su balığı ve yılın belli aylarında da karabatak, yabankazı ve yaban ördeği avları yapılmaktadır.

Nasıl ulaşılır?
Karasu karayolu üzerinde, Koyunağlı köyünden ayrılan yol sapağında bulunan gölün Adapazarı’na uzaklığı 50-55 km dir.
Küçük Akgöl
Yakınındaki Çaltıcak köyünün adıyla da anılan Küçük Akgöl’ün kenarındaki küçük koru, piknik ve kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Gölde her çeşit tatlı su balığı yaşamaktadır.
Küçük Akgöl Nasıl ulaşılır?
Adapazar’na 12 km uzunlukta Karasu yolu üzerindedir.
Acarlar Gölü (Longoz)

Göl, Kaynarca ile karasu ilçe sınırlarının birleştiği bölgede yer almaktadır.

Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Gölü’nün yüzölçümü 1562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır.  Yazın suları çekilen gölün toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır.

Gölün çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır. Buralarda sülün, çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.

Acarlar Gölü (Longoz) Nasıl ulaşılır?
Karadeniz’e 70 metre uzaklıkta olan Acarlar Gölü’ne Kaynarca yönünden Kulaklı Köyü ve Zıngılkışla Köyü üzerinden ulaşılır. Karasu yönünden Denizköy Karamüezzinler üzerinden ulaşılır.

Kamp-Trekking Alanları

Sakarya, farklı doğa sporları için uygun parkurları ile şehir hayatında tükenen enerjinizi yeniden depolamak için ideal..

Doğada yürüyüş yapın, keşfedin, motorlu araçlarla maceraya atılın, yarışın, yamaç paraşütüyle gökyüzünde süzülün, kuşları selamlayın, nehirde rafting yaparak takım ruhunu hissedin, Sapanca gölünde su kayağı yapın, özgürlüğü hissedin. Kamp çadırınızda yıldızların altında uyuyun.

Kanoyla sakince gezerken doğanın sesini dinleyin..

KAMP

Mevkii:  Soğucak Yaylası, Sapanca
Parkur: Soğucak Yaylası, 1100 m yüksekliğindedir. Yaylanın her yeri kamp için uygun olup, yaban hayatı tehlikesi mevcuttur.
Özellikleri: 900 dönüm kadar bir araziye sahip yaylada, her türlü orman ağacı ve yeşilliklerle kaplı ormanlık alanda kamp yapılması mümkündür.

Soğucak Yaylasına Ulaşım

Sakarya merkezine 30 km ve Sapanca’ya 17 km mesafededir. Sapanca-Muradiye köyü istikametinden, Erdemli köyüne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşmak mümkündür.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası, çadır, uyku tulumu, mat, kalış süresine göre değişecek olan kişisel ihtiyaçlar.
Sezon süresi: Genellikle bahar-yaz ayları tercih edilmelidir.

Mevkii: Çiğdem Yaylası. Hendek ilçe sınırları içinde yer almaktadır.

Parkur: Yaylanın her alanı kamp kurmaya müsaittir.

Özellikleri: Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel 10 yaylasından biri olarak seçilmiştir. Yaylada her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Şenlikte yaylada yetişen sebze, meyveler ve hayvancılık tanıtılmakta, çeşitli eğlenceler yer almaktadır.

Yapısıyla ilgi çeken evlerin de bulunduğu yaylanın; ‘topukotu’ olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile planlı bir çevrede oldukça hoş bir manzarası vardır.

Ulaşım: İstanbul ve Ankara’dan gelecek olan kampçılar Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine, buradan da 1500 metredeki Çiğdem Yaylası’na ulaşılabilmektedir.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası, çadır, uyku tulumu, mat, kalış süresine göre değişecek olan kişisel ihtiyaçlar.

Sezon süresi: Genellikle bahar-yaz ayları tercih edilmelidir.

Mevkii: Karagöl Yaylası, Taraklı

Parkur: Yaylanın her alanı kamp kurmaya müsaittir.

Özellikleri: Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.

İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, Nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünmektedir.

Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evleri ilgi çeken yaylada her hafta Cuma günleri Pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır.

Parkur yaylasına Ulaşım:  Sakarya’ya 91 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası, çadır, uyku tulumu, mat, kalış süresine göre değişecek olan kişisel ihtiyaçlar.
Sezon süresi: Genellikle bahar-yaz ayları tercih edilmelidir.

TREKKING
img: Sdas – Dasbil.com

Mevkii: Sapanca “Soğucak Şelalesi”

Özellikleri: Yürüyüş boyunca kestane, kayın ve ıhlamur ağaçlarından oluşan orman içindeki patikadan geçilir. Haziran aylarında yapılan yürüyüşlerde ıhlamur kokuları eşlik eder.

İstanbul dere içinde kırmızı benekli alabalık doğal olarak yetişmektedir.  Şelaleye doru yaklaştıkça karşımıza gürgen ve çam ağaçları çıkmaktadır.

Ulaşım: Sapanca ışıklardan Mahmudiye köyüne dönülüp Erdemli köyü geçildikten sonra, İstanbul Dere Alabalık Tesisleri’nden 100 mtere ileride parkur başlangıcı tabelası görülmektedir.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası.

Sezon süresi: Yılın her zamanında yapılabilecek organizasyonlardır.
Zorluk derecesi: Orta

Mevkii: Pamukova Kaymakam Suyu
Özellikleri: Treeking sporunu sevenler için yeşillikler içerisinde bakir alanlardan oluşan bir parkurdur. Sapanca Soğucak Yaylası’na geçme imkanı da bulunmaktadır.

Doğal görünümü ile her türlü ağacın mevcut olduğu güzergah, bol oksijen kapasitesi ile doğal tedavi merkezi gibidir. Kampçılık ve diğer faaliyetlere elverişli bir bölgedir.

Ulaşım: Sakarya-Pamukova arası 45 km dir. İlçe merkezinden yaklaşık 800 metre yüksekliktedir. Sürekli yukarıya doğru yaklaşık 15 kilometrelik bir yol giderek yürüyüş ve kamp alanlarına ulaşılmaktadır.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası.

Sezon süresi: Yılın her zamanında yapılabilecek organizasyonlardır.
Zorluk derecesi: Orta

Kaplıcalar – Sağlık

Sakarya termal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip. Acısu İçmesi, Kil Hamamı Kaplıcaları, Kuzuluk Kaplıcaları, Çökek Kaplıcası ve Ilıcak Köyü Gazlı Suyu her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor.

Özellikle Kuzuluk Kaplıcaları yörede sağlık turizminin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Sapanca bölgesindeki lüks otellerdeki spa, wellness ve sağlık terapileri büyük şehirlerin stresinden arınmak isteyenler için..

Kuzuluk Kaplıcaları

Kuzuluk Evleri, Kuzuluk Beldesi’nde bulunan tek kür merkezi. Merkezde lokanta, eğlence merkezi, kafeterya, alış-veriş merkezi, 20 araçlık go-kart araç pisti bulunuyor.

Şifalı kaplıca sularından yararlanmak için, kapalı havuz ve dairelerin içinde bulunan küvetler kullanılıyor. Bunun için tavsiye edilen su sıcaklığı 36-38 derecedir.

Faydası: İçme suyu olarak hazmı kolaylaştırıcı bir özelliği vardır. Banyo olarak kullanılırsa romatizma, siyatik ve mafsal ağrılara iyi gelir. Su sıcaklığı 80 derecedir.

Kil Hamamı Kaplıcaları

Tarihi dokusunu kaplayan Taraklı İlçesi’ne bağlı Hacıyakuplar köyü sınırları içerisindeki Kil Hamamı Kaplıcaları, Taraklı’ya 7 km, Adapazarı’na 55 km, İstanbul’a ise 185 km mesafededir.

Kaplıca bir dere kenarında ve çam ormanları arasında yer alıyor. Tesislerin bahçesinde eski kaplıca binası da bulunuyor ancak günümüzde kullanılmıyor.

70 yatak kapasiteli kaplıca tesisinde duşlu, balkonlu, teraslı ve baraka tipi odalar bulunuyor. Ayrıca kaplıcanın çevresi kamp yapmaya da çok uygun.

Faydası: 39 derece sıcaklığa sahip olup romatizma, kadın hastalıkları, sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.

Çökek Kaplıcası (Akyazı)

Kuzuluk beldesi sınırları içinde bulunan kaplıcada toplam 9 kuyu bulunmaktadır. Bunlardan 4’ü su, 5’i ise çamur banyosu olarak kullanılmaktadır.  Kaplıca suyu romatizma, siyatik ve kaşıntılara iyi gelmektedir.

Ilıca Köyü Gazlı Suyu

Kaplıca, Geyve’nin 15 km güneydoğusunda Geyve-Taraklı yolunun 13. kilometresinden ayrılan bir yoldan gidilen Ilıcak köyü içinde yer almaktadır.

Mineral yönünden çok zengin ve şifalı olan kaplıca suyu bromür ve iyodür de içermektedir. Suyun ortalama sıcaklığı 26 derecedir.

Acısu İçmesi (Geyve)
img: Sdas Dasbil.com

Gölpazarı yolu üzerinde Geyve İlçesinin 5 kilometre güneydoğusunda, Ahibaba köyünde bulunan içme, tadı nedeniyle acısu diye adlandırılır.

Su sıcaklığı 26 derece olup, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.

Suyun çevresi, içinden akan dere ve doğal çevresi ile mesir eve dinlenme yeri olarak özellikle hafta sonları birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.

Kaynak ve Maden Suları

Kuzuluk maden suyu: Akyazı-Kuzuluk kasabasından çıkarılmaktadır.

Şerefiye kaynak suyu: Akyazı-Şerefiye köyünden çıkarılmaktadır.

Kristal kaynak suyu: Sapanca-Kırkpınar mevkiinde çıkarılmaktadır.

Kardelen kaynak suyu: Hendek-Çamlıca mevkiinde çıkarılmaktadır.

Reşadiye kaynak suyu: Reşadiye köyünde çıkarılmaktadır.

Mahmudiye kaynak suyu: Sapanca’nın batısında Mahmudiye köyündedir.

Memnuniye kaynak suyu: Sapanca’nın güneyinde Memnuniye köyündedir.

Çamdağı kaynak suyu: Karasu-Çamdağı’ndan çıkmaktadır.

Richmond NUA

Sapanca Gölü kenarında doğayla iç içe bir konumda olan Richmond NUA, Spa hizmetleri ile, şehir yaşamının olumsuz etkilerini silmeniz için mükemmel bir ortam sunuyor.

İster türk hamamında terleyin, ister arınma terapilerle kaslarınızı dinlendirin, suyun ve masajın iyileştirici etkilerini bedeninizde, zihninizde ve ruhunuzda hissedin.

Güral Sapanca Otel

Yemyeşil doğanın içinde bulunan Güral Sapanca Otel, modern teknoloji ile doğanın iyileştirici özelliklerinin birleştiği Spa ve Wellness merkezinde, konuklarına hem dinlenecekleri hem de keyifle stres ve yorgunluktan arınacakları hizmetler sunuyor.

Yaylalar

Son yıllarda deniz ve güneş tatilinin dışında, farklı bir tatil yapmak isteyenler alternatif turizm seçeneklerine yöneliyor.

Bu ihtiyaçla birlikte yıldızı parlayan yayla tatili için Sakarya bir cazibe merkezidir. Bölgede bulunan çok sayıdaki yayla, Marmara Bölgesi’nde yaşayan ve özellikle günlük yaşam koşullarının ağırlığından bunalanlar için alternatif bir dinlenme imkanı sağlıyor.

Sakarya’ya ulaşımın yakın ve kolay olması, günlük turlar için de cazip kılıyor. Ulaşım kolaylığı, konaklama olanakları ve şenlikleri ile dikkati çeken yaylalardan Çiğdem, Katırözü, Soğucak, Sultanpınar, Acele ve Karagöl bunlardan bazıları.

Yaylalarda trekking, kampçılık, binicilik, motocross gibi sporlar yapılıyor.

Kipriyan, Keremali, Kırca, Sulucaova, Çiçekli, Dikmen, Hamzapınar, İnönü, Belengerme, Güzlek yaylaları da yöre halkının günübirlik gittiği yaylalar arasında.

Soğucak Yaylası   

Soğucak Yaylası 1100 m. yükseklikte. En yoğun dönemi Temmuz ayının ikinci haftasına denk gelen yayla şenlikleri zamanı.

Yöre halkı ve çevre illerden gelen vatandaşların katılımıyla tam bir panayır havasında geçen “Soğucak Yayla Şenlikleri” bir gün sürüyor ancak yayla daha şenliklere bir hafta kala dolmaya başlıyor.

Yayla şenlikleri boyunca, bisiklet ve at yarışları, karakucak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenleniyor.

Nasıl ulaşılır?

Soğucak Yaylası, Sapanca’ya 17 km. mesafededir.

Sapanca Muradiye köyü yönünden Erdemli köyüne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşabilirsiniz.

Kırca Yaylası

Yayla, Karapınar köyünden 13 km uzaklıkta olup, 30 dakika mesafededir. Ali Fuat Paşa’ya 30-35 dakika uzaklıkta olan yayla civarında Menekşeoruç ve Menekşeolak köyleri bulunmaktadır. Her yılın Temmuz ayında yaylada şenlikler düzenlenmektedir.

Nasıl ulaşılır?

Pamukova’yı 2 km geçtikten sonra sağ taraftan Karapınar yoluna sapılmaktadır.

Keremali Yaylası

Akyazı’ya 17 km ve 30-35 dakika uzaklıkta olan Keremali Yaylası’nda yerleşim olup yayla evleri mevcuttur. Değişik yüksekliklerde birbirine yakın dört yayladan oluşmaktadır.

Katırözü Yaylası

Yayla, Pamukova’ya bağlı Eskiyayla köyü sınırları içerisindedir.

Soğuk kaynak suları ve geniş piknik alanları il eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan yaylanın üst yanında bulunan mağarada hava sirkülasyonu olmakta ve sarkıt dikitler bulunmaktadır.

Nasıl ulaşılır?

Eskiyayla köyü (1125 m) üzerinden Katırözü Yaylası’na varılmaktadır.

Kipriyan Yaylası

Geyve’den 28 km (1.5 saat) mesafede olan Kipriyan Yaylası, Karapürçek-Güçücek’ten ise 22 km (1 saat) mesafededir. Kürklü köyü bu yol üzerindeki son köy olup buradan Kipriyan Yaylası ve daha da ilerleyerek Karagöl Yaylası’na ulaşılabilir.

Nasıl ulaşılır?

Taraklı istikametinde Doğantepe yol ayrımından sola dönülerek Kamışlı köyü yolu boyunca devam edilir. Kamışlı’ya gelmeden sağa ayrılan yola sapılarak Kipriyan yaylasının yoluna ulaşılır.

Sultanpınar Yaylası

Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alana kurulmuş olup oldukça yeşil, huzur verici bir ortam sunmaktadır. Yaylada Olukbaşı Et, Mangal Tesisleri ve Sultanpınar Yayla Pansiyon faaliyet göstermekte, yayla evleri de mevcuttur.

Nasıl ulaşılır?

Dokurcun yolu üzerinde olup Akyazı’ya 45 km mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi köyü karşısından sağa dönerek Boztepe köyü yoluna ulaşılır.

Şerefiye ve Beldibi köyleri arası 1 km mesafededir. Beldibi Sultanpınar Yaylası arası ise 16 km’dir.

Acelle Yaylası

Geni yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlar da mevcuttur.

Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte deresi geçmektedir.

Bu dere üzerinde halk tabiriyle “Büyük Deniz” denilen derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Derede sazan türü pullu balıklar, kurbağa ve su kertenkeleleri bulunur.

Yaylada her yıl Temmuz ayının son haftası şenlikler düzenlenir. Dışardan gelenlerin kalabilmeleri için de sürekli ikamet edenlerin ahşap evleri kullanılabilmektedir.

Nasıl ulaşılır?

Akyazı İlçesi’nin 35-40 km güneyinde yer alır. Acelle yaylasına ulaşım stabilize yoldan her türlü kara taşıtı ile yapılabilmektedir. Yaylaya üç değişik güzergahtan ulaşabilmektedir.

Birinci yol; Boztepe-Çatalkaya üzerinden gider. İkinci yol; Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Hasyatak köyleri üzerinden çalışır.

Üçüncü yol ise; Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Yanık yaylası güzergahıdır.  Bu yolların üçünün de az bir kısmı asfalttır.  İlçe merkezinden yaylaya ulaşma süresi yaklaşık olarak 1 saat’tir.

Yanık Yaylası

Acele Yaylası’ndan 15-20 dakika mesafede olup yayla evleri mevcuttur.

Sulucaova Yaylası

Beldibi’nden 22 km mesafede olup, ulaşım 50 dakika sürer. Halen elektriğin olmadığı yaylaya en yakın elektrik direği 2.5 km uzaklıktadır. Yaylada yerli halkın yaz kış oturduğu yayla evleri mevcuttur.

Yörükyeri Yaylası
Dokurcun yolu üzerinde olup, Yörükyeri Yaylası’na Sultanpınar Yaylası üzerinden de ulaşılabilmektedir.

Çiçekli Yaylası
Dokurcun yolu üzerinde bulunan Çiçekli Yaylası, Denderiz’den 30 dakika mesafededir. Yayla evleri mevcuttur.

Nasıl ulaşılır?
Sultanpınar Yaylası’ndan doğu istikametine ilerleyip, Yörükyeri Yaylası üzerinden ulaşılabilir.

Çiğdem Yaylası
Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylasından biri olarak seçilmiş olan 1500 metredeki Çiğdem Yaylası, Hendek ilçe sınırları içinde yer alıyor.

Mimari tasarımıyla ilgi çeken evlerin de bulunduğu yaylanın; “topukotu” olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile planlı bir çevrede oldukça hoş bir manzarası var.

Yaylada her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenleniyor. Şenlikte yaylada yetişen sebze, meyveler ve hayvancılık tanıtılıyor, çeşitli eğlenceler düzenleniyor.

Nasıl ulaşılır?
Dokurcun ve Çiğdem Yaylası arası 18 km Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine gelinerek Çiğdem Yaylası’na ulaşılabiliyor.

Akar Yaylası
Çiçekli Yaylası’ndan yaklaşık 15-20 dakika mesafededir.

Haydarlar-Kuloğlu Yaylası
Akar yaylasına 10 dakika mesafededir. Davlumbaz Yaylası Haydarlar’a 10 dakika, Dokurcun’a 30 dakikalık mesafede olan yaylaya Dokurcun’dan güney istikametinde gidilerek Haydarlar köyü üzerinden de ulaşılabilir.

Dikmen Yaylası
Hendek İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Hendek ve Dikmen Yaylası arası 1,5 saattir. Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine, buradan da yaylaya ulaşılabilir. Orman gülleri ile ünlü olan yaylada elektrik mevcuttur.

Hamzapınar Yaylası
Taraklı Yaylası’nın 1 km aşağısındadır. Belengerme Tepesi’nin arka yüzünde kalan Hamzapınarı içimine doyum olmayan nefis bir soğuk suya sahiptir.

Taraklı İlçesi’ne gelen konuklar Orman İletmesi tarafından düzenlenen halka açık piknik alanında doğanın tadını çıkarmaktadır.

Belengerme Yaylası
Taraklı İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, Karagöl Yaylası sınırında Hamzapınar Yaylası bitişiğinde, Tuzla köyüne 1 km mesafededir. Belengerme Tepesi’nden bakıldığında tabiat harikası Karagöl Yaylası’nın tamamı görülebilmektedir.

İnönü Yaylası
Pamukova İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, özellikle hafta sonları İzmit ve İstanbul’dan gelen ziyaretçilerin kamp yapmaları için gereken ortamı sağlamaktadır.

İnönü Yaylası’ndan 20 dakikalık bir yürüyüşle, orman içindeki bir patika takip edilerek daha yukarıdaki Erikli Yaylası’na varılabilir. İnönü Yaylası’ndan doğrudan Hüseyinli köyü üzerinden Pamukova – Çilekli – Mekece yoluna da çıkılabilmektedir.

Güzlek Yaylası
Dokurcun yolu üzerinde ve Akyazı’ya 45 km mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi köyü karşısından sağa dönerek Boztepe köyü yoluna ulaşılır.

Her yıl Mayıs ayında çevre köylerden yaylaya gelen yaylaklar burada bulunan yayla evlerinde Kasım ayına kadar kalmakta, bu süre içinde yaban çileği toplayıp satmakta ve hayvancılık yapmaktadır.

Karagöl Yaylası
Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.

Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir.   İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, Nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüm bürünmektedir.

Yaylada her hafta Cuma günleri pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır.  Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evleri ilgi çekmektedir. Her yıl yurt içinden binlerce insanımız burada kamp kurup konaklamaktadır.

Nasıl ulaşılır?
Taraklı’nın 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır.

Turnalı Yaylası
Dokurcun’a 40 dakikalık mesafededir

Kaynak: www.sakarya.bel.tr