Bodrum Muğla

Bodrum Muğla

Bodrumu 360 göruntulemek için tıklayın

Bodrum Muğla  Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve “Tarihin Babası” olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg‘ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.

Bodrum M.Ö. 386 yılında Persler‘in egemenliğine girmiştir. Halikarnassos en parlak devrini M.Ö. 353 yılında Karya bölgesinin başkenti olunca yaşamıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum bu dönemde Kral Mausolos‘un anısına kız kardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmıştır.

Bodrum M.Ö. 192’de Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizanslıların, M.S. XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. I. Haçlı savaşlarında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin eline geçmiştir. 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiş, 1522 yılında ise (Kanuni Sultan Süleyman döneminde) tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiştir.

Bodrum Belediyesi; 689 km2 yüzölçümü ile 215 km kıyı uzunluğuna sahip ve üç yanı denizlerle çevrili bir yarımada olan Bodrum ilçesinin bütününde tek yerel yönetim olarak 18 adet müdürlük ve müdürlüklere bağlı birimler ile hizmet vermektedir.

Bodrum’un bir turizm kenti olması sebebiyle değişkenlik gösteren nüfus yapısına göre ilçede kış nüfusu 145 bin civarında iken, yaz aylarında ise yerli ve yabancı tatilcilerle birlikte bu sayı yaklaşık 1,5 milyona ulaşmaktadır. Bodrum Belediyesi, yarımada genelinde sunduğu hizmetlerini bu değişken yapıyı göz önünde bulundurarak planlamaktadır.

Hizmet kalitesinin her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte daha da artırılmasını sağlamak hedefi ile vatandaş memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı amaç edinen Bodrum Belediyesinin organizasyon yapısı; Belediye Başkanı, 4 Belediye Başkan Yardımcısı ve 18 müdürlükten oluşmaktadır.

Belediye bünyesindeki “Fen İşleri”, “İmar ve Şehircilik”, “Özel Kalem”, “Mali Hizmetler”, “Zabıta”,  “Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler”, “Kültür ve Sosyal İşler”, “İnsan Kaynakları ve Eğitim”, “Bilgi İşlem”, “Emlak-İstimlak”, “Destek Hizmetleri”, “Yazı İşleri”, “Park ve Bahçeler”, “Çevre Koruma ve Kontrol”, “Hukuk İşleri”, “Strateji Geliştirme”, “Etüt-Proje” ve “Temizlik İşleri” müdürlükleri ilçe genelinde hizmetlerini sürdürmektedir.

BODRUM BELEDİYESİ TARİHÇESİ

5000 yıllık tarihi geçmişiyle Bodrum, asırlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bodrum, 1871 yılında bucak, 1872 yılında ise Muğla iline bağlı ilçe olmuştur. Yapılan son araştırmalara göre Bodrum Belediyesi, 1878 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerine temeli 03.07.1937 yılında atılan, yeni belediye binasında devam etmiştir. Belediye binası, ilk kurulduğu yıllardan bu yana birçok tadilat görmüş ve en son 2011 yılındaki yeni eklemelerle bugünkü halini almıştır.

Bodrum Belediyesi, Bodrum’da tek ilçe belediyesi olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Daha sonra yarımada nüfusunun önemli oranda artmasıyla birlikte 1967 yılında Karatoprak (Turgutreis) adıyla bir belde belediyesi kurulmuştur. 1972 yılına kadar Karatoprak adıyla anılan belediye, aynı yıl isim değişikliğine uğrayarak Turgutreis Belediyesi adını almıştır.

Karaova bölgesinde bulunan Mumcular ise 1972 yılında kurulan belediye ile birlikte belde statüsüne girmiştir. Bununla birlikte Yalıkavak Belediyesi 1989, Gündoğan Belediyesi ise 1992 yılında kurulmuştur. Bodrum’un belde ve köylerine yerleşimin iyice artmasıyla birlikte 1999 yılında çıkan yeni belediye kanunu sonrası, Bodrum’da aynı yıl birçok köy, beldeye dönüşerek belediye teşkilatlanması kurulmuştur. Ortakent ve Yahşi köylerinin birleşmesiyle Ortakent – Yahşi Belediyesi, Gölköy ve Türkbükü’nün birleşmesiyle Göltürkbükü Belediyesi, Yalı ve Kızılağaç köylerinin birleşmesiyle Yalı Belediyesi kurulurken, yine aynı yıl Gümüşlük Belediyesi, Konacık Belediyesi ve Bitez Belediyesi kurulmuştur. Böylece Bodrum Yarımadası genelinde ilçe belediyesi olan Bodrum Belediyesi başta olmak üzere, toplam belediye sayısı 11’e ulaşmıştır.

Muğla’nın  Büyükşehir Belediyesi statüsünün kazanmasının ardından, büyükşehir yasası gereği, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Bodrum’da da belde belediyeleri kapanmış ve ilçe genelindeki tüm beldeler mahalle statüsüyle Bodrum kent merkezine bağlanarak, 30 Mart 2014 tarihinden itibaren yarımada tek bir belediye olarak yönetilmeye başlanmıştır. 2014 yılı nüfus kayıtlarına göre 152.440 kişinin yaşadığı Bodrum yarımadası, Muğla ilinin nüfusu en fazla olan ilçesidir.

2009’a kadar iki dönem Ortakent – Yahşi Belediyesi Başkanlığını yürüten Mehmet Kocadon, 2009 seçimlerinde Bodrum Belediyesi Başkanlığına seçilmiştir. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de Bodrum Belediye Başkanlığı’na aday olan Mehmet Kocadon, seçimi kazanarak başkanlık görevini devam ettirmektedir.

Foto  S,Das

img by  SDas

 

kaynak http://bodrum.bel.tr/