Şirince Köyü nerede nasıl gidilir

Şirince Köyü nerede nasıl gidilir
Şirince Köyü Selçuk İzmir - Sdas
Şirince Köyü Selçuk İzmir

Şirince köyü, Selçuk İzmir  selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk’a 8 km. mesafede tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köyümüzdür. 

Şirince Köyü ne Uçakla ya da otobüsle İzmir’e, gidilir,  İzmir  terminalinden Selçuk’a giden otobüslerle önce Selçuk’a. Oradan da şehir içi minibüsü ya da taksilerle Şirince Köyü’ne -ulaşabilirsiniz.

Yaz aylarında direkt olarak Selçuk’a otobüs seferleri de mevcut. Selçuk’a geldikten sonra iki yol şirince köyüne gitmektedir 

şirince Selçuk’a 8 km. mesafede, tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köyümüzdür.  asıl adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir.

 

Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in  talimatıyla Şirince şeklinde resmi leştirilmiştir.

19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923’te Türkiye  Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini’nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir),  Kavala’nın Müştiyan (Mous theni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir.

Şirince Köyü Selçuk İzmir
Şirince Köyü Selçuk İzmir

Şirince Köyü evvelce bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paalel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır.

Bağcılık ve zeytinciliğin yanısıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir.

 

 

Şirince Köyü Selçuk İzmir
Şirince Köyü Selçuk İzmir

 

 

1950’li yıllarda 2000-3000 civarında iken sonradan 700’e kadar düşen köy nüfusu, 1990’lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir.

 

 

KAYNAK