Alanya Kalesi ve Tarihçesi

Alanya Kalesi ve tarihçesi

Alanya Kalesinin Surlarının uzunluğu toplamda  6.5 kilometredir. Eski dönemlerde Kandeleri olarak adlandırılan Alanya yerleşimine kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir.

Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin, tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale  1221 yılında kenti fethedip  yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.

Kalede toplam 83 kule ve 140 burç vardır. Ortaçağda surların içinde bulunan kentin su gereksinimini sağlamak üzere 1200 kadar sarnıç

yapılmıştır. Sarnıçların bir kısmı halen kullanılmaktadır.

Surlar, planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu, Arap Evliyası ve Esat Burcu’nu takiben Tophane ile Tersane’yi geçip Kızılkule’de bitecek şekilde yapılmıştır.

Romalı korsan Tryhos’un savaşçıları tarafından MÖ 2. yüzyılda Korakesion adıyla kuruldu.

Doğu Akdeniz’deki korsan faaliyetlerinden rahatsız olan Romalılar, kaleyi MÖ 64-65 yıllarında ele geçirdiler.

Alanya- Antalya S.das dasbil.com
alanya- antalya S.das dasbil.com

Kale ve etrafındaki yerleşim, 1220-1221 yıllarında I. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklu ülkesine katıldıktan Sonra, sırasıyla Karaman oğulları, Memlukler idaresine geçmiş, son olarak da Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiştir.

Bu Yarımadanın zirvesinde günümüzde müze olarak düzenlenen İçkale bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad sarayını burada inşa ettirmiştir.

 

Günümüzde de kalede yerleşim vardır. Kale motorlu taşıt trafiğine açık olmakla beraber yürüyerek ise takriben birb saatte İç  kale’ye varılmaktadır.

Alanya kalesinin Bütün Alanyayı gören, çok güzel bir manzarası var. Alanya’ya gelen herkes ziyaret etmeli bence. Teleferik ile çıkarsanız eğer gezinize ayrı bir keyif katarsınız,  kaleye Yürüyerek de çıkılıp inile bilinir.

 

Sdas