İznik Gölü Nerede nasıl gidilir

İznik Gölü Nerede nasıl gidilir

İznik Gölü Nerede nasıl gidilir,  İznik gölü,  Gemlik ile İznik arası yolu, Tek şerit olarak ulaşım sağlanmaktadır, İznik Pamukova arasının bir kısmı yapılmış anca çalışmalar henüz devam etmektedir.

Ulaşım yolları tamamlandığı taktirde İznik Gölü öncelikle ekonomi bakımında Ülkemiz ekonomisine, önemli bir destek sağlayacaktır.

İznik gölü, Geniş kıyı bandı boyunca köyler,  tesisler,  tarlalar ile her yerinden ayrı güzel manzarası olan huzur dolu bir gölümüzdür.

İznik gölüne nasıl gidilir, İstanbul İznik gölü arası 122 Km yaklaşık olarak 1 saat 47 dakika ,   Ankara İznik gölü arası Sakarya Hendek üzerinden 403 Km 4 saat 19 dakika  kadar sürede ulaşılır.

Sakarya İznik gölü Pamukova, Mekece üzerinden 106 Km 1 saat 31 dakika bu yolda çalışmalar devam etmektedir  Anadolu otoyolu üzerinden 151 Km yaklaşık 1 saat 40 dakika sürmektedir

SDas

İznik Gölü özellikleri

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük gölüdür.

Ayrıca Ülkemizin beş büyük gölü arasında yer almaktadır.

İznik  gölünün oluşumu tektonik olup, tatlı su gölüdür.

En büyükleri Kuzeydoğu Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar oluşur.

Ayrıca bu gölde geniş sazlıklarda meydana gelmiştir.  Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda oluşan sazlıklar göl için son derece önemlidir.

İznik Gölü Fiziki Özellikleri

Bu göl tektonik çukur içinde oluşan, yüz ölçümü 310 kilometre kareyi bulan göller arasındadır. Elips şeklinde olan bu gölün uzunluğu 35 kilometre bulmaktadır.

Gölü’nün uzunluğu 12 kilometre olup; çevresi 95 kilometre karedir. Bu bölgede kış ve bahar aylarında su seviyeleri yükselmekte ve yaz aylarında ise su seviyelerinde azalmalar görülmektedir. Bu göl ile ilgili kuzey kesiminde ve batı kısmında uzanan derin bir oluk bulunur.

Bu oluk gölün en derin yeri olarak bilinirken 65 metre derinliği ile İznik Gölü’nün en derin yeri olarak bilinir. Yağışlı dönemlerde gölün alanı 1.2 148 metre kareye bulmaktadır.

Bu su seviyesi mevsimlere göre değişmektedir. Aralık aylarında alçalmış olan su seviyesi, yağmurlar ve kar sebebiyle yükselmektedir.

En düşük su ortalama düzeyi Aralık ayında görülmektedir ve bu zamandan sonraki yağışlar ile yükselir. En yüksek zamanı mayıs ayında görülür.

Gölün suyunun sıcaklığı olan yukarılarda yüksek iken, derine gidildikçe azalmaktadır. İznik gölü alanı 1990 yıllarda sit alanı olarak ilan edildiği bilinmektedir.

Bu gölün toplam toprak potansiyeli 6674 He olup; toprakları verimli bir yapıya sahiptir. Bu gölü besleyen göller arasında Karasu deresi önemli yer almaktadır.

Başka besleyen dereler ise şöyledir; Ana dere, Küçük köy deresi, Derbent deresi ve Çınarlık deresi olarak bilinmektedir.

İznik Gölü’nde Bulunan Canlılar

Bu alanda bulunan sazlıkların arasında koloniler halinde küçük karabatak canlıları yaşamaktadır. İznik Gölü kış aylarında Sukuşu barındırmamaktadır. Bunun sebebi hava soğukluğu olarak bilinmektedir.

İznik’te Balıkçı Kooperatifleri bulunur. Bu bölgede bulunan balıkların ilk sırasında kerevit gelir. Diğer balık çeşitleri ise alabalık, istakoz, sazan ve yayın balıkları da bulunmaktadır.

Gölde bitki ve yosun türleri de oldukça zengindir. İçerisinde bir de pamuk veya üstüpü gizli açık yeşil renkli birçok yosun türü mevcuttur. Bunun sayesinde göl içerisindeki oksijenin azalması önlenir.  Böylelikle balıkların hava alması sağlanmış olur.

İznik Gölün’de belirli dönemlerde avlanma yasağı gelmektedir. Burada bulunan canlıların korunması için bu yasaklara uymak gerekir. İznik Gölün’de gümüş balığı da bulunmaktadır. Burada bulunan Gümüş balığının avlanılması yasaktır.

İznik Gölü Çevresindeki Faaliyetler

Burada bulunan halk geçimini tarım alanları ve zeytinlikler sayesinde sağlamaktadır. Burada bulunan toprakları ekip biçerek ve gölden aldıkları sular ile tarım yapıp; kazancı dönüştürürler.

İznik  gölünün çevresinde bulunan zeytin ağaçlarını ve üzüm bağlarını yetiştirilerek, bunlardan elde edilen mahsuller ile burada bulunan halk geçimini sağlamaktadır.

İznik Gölü’nün bölgenin en geniş ve güzel piknik alanlarına sahiptir. Gölün bir tarafı çamlar ve diğer tarafı zeytinliklerle dolu olup; harika görüntüsü ile piknikçilerin vazgeçilmez alanlarındandır

Burada bulunan günübirlik dinlenme alanları dışında, bu bölgede çadır ve kamp uygulaması da mevcuttur.  Ayrıca bu bölgede yapılabilecek sosyal tesisler ile oldukça güzel vakit geçirilebilir.

İznik Gölünü  Gölyaka tarafında  360 olarak izlemek için tıklayın

Kaynakça : https://www.goller.gen.tr/iznik-golu.html